Peter som fått bostad av Örebro kommun. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Egen bostad viktig för att Peter skulle få ett nytt liv

Att få tillgång till egen bostad är ett viktigt steg i att få ordning på livet efter missbruk. Det säger "Peter" som nu varit nykter i sex år.

"Peter" är en av dem som bor i de runt 80 bostäder som Örebro kommun årligen ordnar till människor med sociala, ekonomiska eller missbruksproblem.

– Jag har ju fått en vinstlott tack vare nykterheten, fått arbete och nu bostad. Det är ju jättebra! Det ger hopp till andra människor att det kan vända fast det ser hur mörkt ut som helst, berättar "Peter".

Som vi tidigare berättat är det kö till övergångsbostäder i Örebro kommun. I dag finns omkring 80 kommunala övergångslägenheter till människor som själva inte kan skaffa sig en bostad på grund av missbruk eller andra problem, men fler lägenheter behövs.

Den som har ekonomiska , sociala eller missbruksproblem kan efter beslut från socialtjänsten få tillgång en en övergångsbostad. Det är kommunen som står för förstahandskotraktet. Sköter man sig och betalar hyran i minst ett år så får man vara kvar i lägenheten och få förstahandskrakt.

Rasmus Persson är centerpartist och kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

– Jag tror inte det är många människor som skulle vilja byta liv med dem som får sociala bostäder.

Rasmus Persson kan förstå att människor som är skötsamma och inte får bostad undar varför tidigare missburkare får förstahandskontrakt.

– Samtidigt måste vi fundera på vad alternativet är. Är det att låta människor ligga på gatan, undrar Rasmus Persson, (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista