Patrik Wallin på Polisen i Örebro län. Foto: Karwan Tahir/P4 Örebro

Arbetet mot narkotika i Örebro nere när polisen har semester

1:57 min

Polisens arbete mot narkotika bland ungdomar står nästan stilla under sommaren och det trots att både polisen och socialtjänsten har märkt en ökningen av droger bland unga. Användning av cannabis och syntetiska droger är det som ökar mest.

– Narkotikabruket bland ungdomar ökar i Örebro just nu, säger Patrik Wallin, gruppchef på ungdomsenheten vid Polisen i Örebro län.

Han ger flera möjliga orsaker till varför narkotikabruket bland ungdomar ökar. Både tillgång och efterfråga har ökat men också förändrat synsätt kan vara förklaringar till ökningen, enligt Patrik Wallin. 

Uppgifter från Örebro kommuns socialtjänst och Polisen visar att allt fler ungdomar använder cannabis inte minst i skolorna. Ett problem som både kommunen och polisen uppmärksammade redan i maj iår.

Det här händer samtidigt som Polisen i Örebro län och för andra året i rad halverar sin bemanning under sommaren , vilket innebär prioriteringar inom polisens verksamhet och narkotikaproblematiken ligger inte högst på listan.

Patrik Wallin är gruppchef på ungdomsenheten och frågan är om han hinner arbeta med ungdomar.

– Jag hoppas självklart att göra det till viss del, det är inte bara narkotika det handlar om när man jobbar med ungdomar utan det är ju uppsökande arbete där ungdomarna är, säger Patrik Wallin.

Hur går det arbete?

– Ja, just nu har det inte gått så bra, säger Patrik Wallin.

Orsaken är att det är semester och att det finns andra jobb som ska göras, menar han.

– Man får förlita sig på en helhet, ett batteri olika verksamheter som jobbar. Det är ju viktiga frågor för oss på ungdomsenheten och gå vidare med nu när vi kommer tillbaka från semestern, säger Patrik Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista