1 av 2
Ett skarvpar bland många andra vid Hjälmaren. Foto: Sammi Issa/SR Örebro.
2 av 2
Yrkesfiskare Åke Brynolfsson i sin båt i Hjälmaren. Foto: Sammi Issa/SR Örebro.

Skarvar ställer till det för fiskare i Hjälmaren

Enligt yrkesfiskare i Hjälmaren så orsakar skarvar till stora problem. Detta trots att man får skjuta 1000 fåglar om året.

– Det är så pass mycket skarv där jag har mina burar att skarvarna bara sitter och väntar på att vi ska sätta ut våra burar, säger Åke Brynolfsson

Flera hundra skarvar flyger dagligen över Vinön i Hjälmaren, där Åke Brynolfsson sätter ut sina kräftburar.

Risken för att skarvarna äter betet i burarna är stor och från mitten av 2000-talet har det varit skyddsjakt på skarvar årligen i Hjälmaren. Enligt Åke Brynolfsson så är skyddsjakten på 1000 skarvar alldeles för lite för att fågelpopulationen ska minska.

– Det är en bråkdel av det som finns och jag vet av erfarenhet att det inte påverkar beståndet något när vi skjuter endast tusen skarvar, säger Åke Brynolfsson

Många av skarvkolonierna i Hjälmaren förflyttar sig och nya kolonier kan tillkomma nästa år, vilket gör det väldigt svårt att få ner beståndet genom avskjutning. Skarven, som höll på att blir utrotad under mitten av 1900-talet, är idag en skyddad art och får inte skjutas om inte Länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt. Enligt en rapport från naturvårdsverket så finns det cirka 1000 par i Hjälmaren vilket motsvarar cirka 3 % av landets skarvpopulation.

Förutom att stjäla bete och minska beståndet på vitfisk så skadar även skarven många holmar med sin avföring. Och enligt Kjell Johansson på Länsstyrelsen i Örebro så kommer det inte fattas några beslut om att skjuta fler skarvar i Hjälmaren.

– I väntan på att Naturvårdsverket gör en ny revideringsplan kring skarvbeståndet så kommer vi inte att godkänna att fler än tusen skarvar skjuts, säger Kjell Johansson på länsstyrelsen i Örebro.

Reporter Sammi Issa
sammi.issa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista