Skarvar. Foto: Sammi Issar/P4 Örebro.

Fågelskådare vill värna omtvistade skarven mot skyddsjakt

1:44 min

Närkes ornitologiska förening är kritisk till att tusen skarvar i hjälmaren får skjutas i år i skyddsjakt .

Åke Pettersson som jobbar med fågelskyddsfrågor på Sveriges Ornitologiska föreningen säger att det är alldeles för många som får skjutas.

Närkes ornitologiska förening har länge varit kritiska till att det är så många skarvar som få skjutas då de anser att de inte finns utrymme för att skjuta så många då det endast finns tusen häckande par.

Yrkesfiskarna i Hjälmarna har stora problem på grund av det grunda vattnet.

Skarven kan lätt dyka ner och stjäla bete från nät och burar och yrkesfiskarna riskerar dagligen att få sina redskap förstörda. Yrkesfiskarna i Vättern har inte samma problem då sjön är betydligt djupare och där har endast skyddsjakt på 15 skarvar beviljats.

Länsstyrelsen som följer direktiv från Naturvårdsverket, har de senaste åren godkänt att tusen skarvar skjuts årligen i Hjälmaren. Och på grund av att flera anmälningar har kommit in till Länsstyrelsen om skador på redskap och natur så ska Per Risberg som är Handläggare på Naturvårdsverket ta fram en ny förvaltningsplan för skarven.

Skyddsjakt på skarv i Hjälmaren kommer i fortsättningen att finnas kvar enligt Per Risberg.

Och i den nya förvaltningsplanen så hoppas ornitologen Åke Petterson att man ska hitta andra metoder än att bara skjuta skarven. Kanske bara tillåta skyddsjakt i närheten av redskap.

Sammi Issa reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista