Mats Nylén är kommunikationschef på Örebropolisen. Foto: Josefin Pettersson / Sveriges Radio Örebro

Polisen betalade 20 skadestånd i fjol

1:34 min

Under 2012 betalade polisen i Örebro län ut 135 000 kronor i skadestånd. Det är bland annat vid gripanden som olyckor som polisen sedan får stå för det som kan inträffa.

Örebroaren Fredrik Kylborn fick nyligen ett skadestånd utbetalt efter att polisen, eller gärningsmannen vid ett gripande skadat hans bil.

– Det var vid midnatt, jag och min fru vaknade av att någon körde upp på vår tomt, berättar Fredrik Kylborn.

Sammanlagt betalades 20 skadestånd ut under 2012 av polisen. Av dessa var tolv fall där polisen själva begick misstag. Det kan till exempel handla om att de brutit upp fel dörr efter ett tips. De övriga sju fallen handlar om fall där polisen använt laglig våld och i samband med det orsakat skada, det kan till exempel handla om fall där polisen försökt stoppa ett bråk och på såsätt orsakat skada.

Mats Nylén är kommunikationschef på Örebropolisen och han menar att Polisen i Örebro arbetar med att försöka undå misstag som sedan kostar skattebetalarna pengar.

– Det är klart att man önskar att fall där polisen begår misstag var på noll, säger Mats Nylén.

I Västmanlands län stod Polismyndigheten för sammanlagt sex ersättningar. Det kostade skattebetalarna 19 000 kronor. I Västra Götaland fick 72 personer ersättningar för sammanlagt nära en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista