Anna Jansson. Foto: Matias Holm/Sveriges Radio.

Förlag ville göra bok av hennes berättelse - Anna Jansson minns 1999

11 min

1999 var året då Anna Jansson var 41 år och arbetade som sjuksköterska. Ett möte på tåget plus att familjen blev med dator gjorde att Anna skrev sin första bok.

Det var året när Anna som varit sjuksköterska i 25 år plötsligt blev drabbad av lusten att skriva. På ett tåg möter hon en gammal kvinna som berättar att hon blivit misshandlad av sin son, som i sin tur led av en psykisk sjukdom. Det mötet plus att familjen blev med dator resulterade i den första boken "Stum sitter guden" som handlar om kriminalinspektör Maria Wern.

– Jag hade ett redskap och jag hade en historia och kom på att det här var det absolut roligaste jag hade gjort.

– Det var som att ha en hemlig älskare, nästan. När barnen hade gått till skolan så stängde jag av mobilen, låste dörren och bara hoppades att ingen skulle störa mig. Och sen när de kom tillbaks efter flera timmar var man alldeles blossig om kinderna och hade glömt bort att äta mat.

Samtalet med Anna ingår i vår serie Sommarsamtal. Matias Holm träffar människor, kända och mindre kända, men alla med anknytning till Örebro län.

Det handlar om en speciell händelse i deras liv, något som har gjort skillnad för dem, som har stuckit ut, som har format dem till de personerna de är idag. En del händelser går långt bakåt i tiden och andra hände relativt nyligen.

Vi kommer den här sommaren att få träffa nio olika människor i Sommarsamtal.

Tidigare publicerat:

Blev nykter efter många års missbruk - Peter Sjöstedt minns 2008
Gjorde dundersuccé med "Sommaren i city" - Linda Dahl minns 1991
Släppte allt för att tävla i longboard - Andreas Dragan Häggström minns 2008
Blind date blev hennes livs kärlek - Catarina Segersten Larsson minns 1970

 
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista