Ansam Al Hassan. Foto: Matias Holm/Sveriges Radio.

Hon tvingades fly för andra gången - Ansam Al Hassan minns 1997

10 min

1997 var året då Ansam Al Hassan och hennes familj tvingades flytta ännu längre bort från sitt hemland Irak. Den här gången till ett land de inte visste någonting om.  

Ansam Al Hassan var 21 år, hade man och två barn. De hade tillsammans med mamma och syskon med familjer bott i ett flyktingläger i Saudiarabien i sju år, efter att ha tvingats fly från hemlandet Irak.  Men 1997 fick de beskedet att de skulle slussas vidare, och fick välja mellan tre länder: Australien, Sverige eller USA.

– Jag tror att det var turen som gjorde att vi kom till Sverige. Vi fick lära oss att Sverige är ett fritt land, att barn ska gå till skolan och dagis och att man måste lära sig svenska. Jag var glad att jag skulle lämna Saudiarabien.

Den 23 mars landade de först på Arlanda flygplats och sen i Gävle, vid lunchtid.

– Det var spännande, det var kallt, det var vår och solen sken. Vi fick träffa en tolk som pratade arabiska, och då blev vi glada att nån förstod oss. Det var en lång resa och vi var trötta.

Den stora familjen som allihop hade bott tillsammans i flyktinglägret, delades nu upp. Plötsligt försvann tryggheten för Ansam, som var van med en stor familj.

– Då blev jag ledsen, vart tog de vägen? Trots att jag hade fått lägenhet och allt visste jag inte vart min mamma och min storebror och hans familj tog vägen. Jag trodde att det var långt mellan lägenheterna. Det var nära, men ändå långt bort.

Samtalet med Ansam ingår i vår serie Sommarsamtal. Matias Holm träffar människor, kända och mindre kända, men alla med anknytning till Örebro län.

Det handlar om en speciell händelse i deras liv, något som har gjort skillnad för dem, som har stuckit ut, som har format dem till de personerna de är idag. En del händelser går långt bakåt i tiden och andra hände relativt nyligen.

Vi kommer den här sommaren att få träffa nio olika människor i Sommarsamtal.

Tidigare publicerat:

Förlag ville göra bok av hennes berättelse - Anna Jansson minns 1999
Blev nykter efter många års missbruk - Peter Sjöstedt minns 2008
Gjorde dundersuccé med "Sommaren i city" - Linda Dahl minns 1991
Släppte allt för att tävla i longboard - Andreas Dragan Häggström minns 2008
Blind date blev hennes livs kärlek - Catarina Segersten Larsson minns 1970

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista