Lasse Berggren, överläkare på IVA på USÖ. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Fler organdonationer skulle kunna utföras i Örebro

1:50 min

Fler behöver bestämma sig för att donera sina organ efter döden. Det menar Lasse Berggren, som är överläkare på Intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Köerna växer medan en del möjliga donationer inte blir av.

– Vi har hittills i år haft tre genomförda organdonationer här på sjukhuset, om jag kommer ihåg rätt. Men jag tror samtidigt att vi har haft åtminstone två avböjanden från anhöriga, där patienten inte hade bestämt sig. Det är klart att det är svårt för de anhöriga i den situationen, att försöka hitta ett rationellt svar på en rak fråga från oss, när de egentligen bara borde få sörja, säger Lasse Berggren.

Över 800 personer i Sverige väntar just nu på att få ett nytt organ, som njure, lever, hjärta eller lunga. Samtidigt har runt 350 transplantationer genomförts i år.

Köerna växer medan antalet transplantationer har stått stilla de senaste fem åren. Men nu i höst ska en statlig utredning jobba för att det ska bli lättare för allmänheten att ta ställning i frågan.

Även sjukhuspersonalen ska få stöd i att hitta de patienter som kan donera. Där finns det också mer att göra, konstaterar överläkare Lasse Berggren på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det finns ett mörkertal, det är jag övertygad om. När de väl är på intensivvården och har hamnat i respirator, så tror jag inte att vi tappar så många. Men äldre människor som inte behandlas för sin dödliga sjukdom kan vi missa. Ligger man inte i respirator så kan man inte transplantera, annat än hornhinnor, säger Lasse Berggren.

Han gissar att antalet organtransplantationer skulle kunna öka till uppemot tio per år på USÖ, om alla möjligheter togs tillvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista