Småbåtshamnen i Örebro. Foto: Kalle Kovacs/P4 Örebro.

Småbåtsägare i Örebro efterlyser också statlig sjöräddning

Skebäcks Varfsförening i Örebro ställer sig bakom kristdemokraten Lars-Axel Nordells krav att Hjälmaren ska ingå i det statliga sjöräddningen.

Sjöfartsverket står för räddningsinsatserna längs landets kuster samt de tre stora sjöarna Vänern, Vättern och Mälaren. Men nu vill kristemokraternas riksdagsledamot, Lars-Axel Nordell, att även Hjälmaren ska ingå i det statliga sjöräddningen.

– Jag kommer att kräva att även Hjälmaren ska ingå i den stadliga sjöräddningen, säger Lars-Axel Norell.

Sjöräddningskanalen VHF 16 används när båtar befinner sig i sjönöd, det är en internationell standard. Men på Hjälmaren gäller alltså inte den kanalen utan vanlig mobiltelefon och 112.

Mats Hallgren är ordförande i varfsföreningen och säger att sjöräddningskanalen 16 borde kunna användas även på Hjälmaren.

– Turister eller besökare som ropar på kanal 16 kanske lämnar sin båt och tror att de blivit hörda, men det finns ingen som vet om det, säger Mats Hallgren.

– På Hjälmaren finns det ingen täckning för kanal 16, alltså, det finns ingen som lyssnar på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".