1 av 2
Thomas Johansson i studion på P4 Örebro. Foto: Marie Nygaard/Sveriges Radio.
2 av 2
Fashion Pack anno 2013. Thomas längst till vänster. Foto: Kalle Jungme/Fashion Pack.

Skoltävling blev startskottet för dragshowgrupp - Thomas Johansson minns 1997

11 min

1997 var året då Thomas Johansson var med och vann Kultcupen i Örebro, och därmed föddes Örebros egen prisbelönta dragshowgrupp Fashion Pack.

Det var året då Thomas gick på teaterlinjen på Karolinska skolan i Örebro. Han tyckte att det var dags för revansch i skoltävlingen Kultcupen, högstadie- och gymnasieskolornas motsvarighet till Korprocken. Thomas och hans kompisar hade varit med året innan och ansåg att de borde ha stått som vinnare redan då:

– Det var några danstjejer från Engelbrekt som var med och jag var så förbannad på att de vann. Jag tänkte hela året att gud, jag måste vara med nästa år och då måste jag vinna. Jag är en väldig tävlingsmänniska och tål inte att någon är bättre...

– Fyra, fem minuter var vi på scenen och vi var ganska många och vi bytte karaktärer. Jag gjorde Tina Turner, Madonna och Diana Ross.

Madonna är den figur som Thomas har gjort allra mest under de 17 år som dragshowgruppen har hållit på.

– Fashion Pack föddes ur en grej på kul, man kan säga att medverkan i Kultcupen förändrade mitt liv. 17 år senare håller jag fortfarande på. 

1997 gick vinstbucklan till Karro tack vare Thomas och hans kompisar, och tävlingsjuryns motivering löd: "Tufft, spexigt och modigt"

– Det glömmer jag aldrig, det är ord som sitter kvar.

Samtalet med Thomas ingår i vår serie Sommarsamtal. Matias Holm träffar människor, kända och mindre kända, men alla med anknytning till Örebro län.

Det handlar om en speciell händelse i deras liv, något som har gjort skillnad för dem, som har stuckit ut, som har format dem till de personerna de är idag. En del händelser går långt bakåt i tiden och andra hände relativt nyligen.

Vi kommer den här sommaren att få träffa nio olika människor i Sommarsamtal.

Tidigare publicerat:

Hon tvingades fly för andra gången - Ansam Al Hassan minns 1997
Förlag ville göra bok av hennes berättelse - Anna Jansson minns 1999
Blev nykter efter många års missbruk - Peter Sjöstedt minns 2008
Gjorde dundersuccé med "Sommaren i city" - Linda Dahl minns 1991
Släppte allt för att tävla i longboard - Andreas Dragan Häggström minns 2008
Blind date blev hennes livs kärlek - Catarina Segersten Larsson minns 1970

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista