Alléskolan i Hallsberg. Foto Marie Hansson P4 Örebro.

Alléskolan i Hallsberg ställer in tio inriktningar

1:15 min

Tio yrkesförberedande inriktningar på Alléskolan i Hallsberg kommer inte starta i höst. Det var inga sökande överhuvudtaget till hantverks- och naturbruksprogrammen.

Men Hans Karlsson som är förbundschef på Sydnärkes utbildningsförbund är inte oroad över att så många inriktningar på skolan har tagits bort.

– Vi marknadsför alla våra utbildningar så det är ju upp till eleverna själva att välja vad de vill utbilda sig till. Vi har ett väldigt stort utbud på Alléskolan. Vi startar alla våra program men inte alla inriktningar, säger Hans Karlsson.

Av alla program som eleverna i Örebro län kunde söka till i våras, så har cirka 20 inriktningar strukits och tio av de inriktningarna fanns på Alléskolan i Hallsberg. Till hösten kommer cirka 3500 elever att börja på någon av länets gymnasieskolor. I Örebro kommun har tre program strukits.

På Alléskolan är det hantverks- och naturbruksprogrammens alla inriktningar som har strukits. En av anledningarna till att det har varit för få sökande till lärlingsprogrammen är enligt Hans Karlsson att eleverna föredrar de mer breda utbildningarna som samhälls- och naturprogrammen.

– Det är nog ett val eleverna gör utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Eleverna bedömer nog att samhällsprogrammen har fler yrkesutgångar i framtiden, säger Hans Karlsson.

Reporter Sammi Issa
sammi.issa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista