Vårt sömnbehov är ärftligt visar ny forskning. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Sömnbehovet är ärftligt visar ny forskning

2:21 min

Hur mycket vi behöver sova varje natt har med vår ärftlighet att göra, i alla fall om man ska tro den forskning som kommer från Stressforskningsinstitutet.

- Det ligger en hel del i detta. Man har identifierat vissa så kallade klockgener i våra kromosomer och våra kromosomer har vi ju med oss i arvsmassan. På så sätt har vi med oss detta som en ärftlig faktor, säger Lena Leissner, överläkare på sömnenheten på Universitetssjukhuset i Örebro.

Att en del behöver åtta timmars sömn, medan andra klarar sig på färre, kan alltså förklaras med att vissa har en förmåga att återhämta sig mer effektivt och snabbare bygga upp energiförrådet i hjärnan. Men Leissner menar att det här resultatet går att tolka lite olika.

- Rent praktiskt så är det inte det som har så stor betydelse, utan hur man hanterar sin dygnsrytm. Det är det som till syvende och sist avgör hur mycket man behöver sova, säger Lena Leissner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista