Per Lindsten, båtförare Nerikes Brandkår. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio Örebro

Nerikes Brandkår positiva till statlig sjöräddning på Hjälmaren

1:24 min

Nerikes Brandkår som tillsammans med fyra andra kommuner har ansvaret för sjöräddningen på Hjälmaren efterlyser statlig sjöräddning. Tidigare i veckan berättade Kristdemokraten och riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell att han kommer att lägga fram en motion om att Hjälmaren borde ingå i den statliga sjöräddningen, det glädjer Per Lindsten på Nerikes brandkår.

– Sjön är besvärlig, den är gropig och den är grund och därför behövs ett säkert system, säger Per Lindsten.

Befinner man sig i sjönöd ute på Hjälmaren får man vända sig till kommunal räddningstjänst. Men eftersom att det runt Hjälmaren finns fem kommuner är det inte ovanligt att nödrop från båtar försenas då det idag inte finns en gemensam kordinator som tar emot samtalen. Att Hjälmaren ska ingå i den statliga sjöräddningen skulle bland annat betyda att den internationellt standardiserade sjöräddningskanalen VHF 16 skulle göras tillgänglig, menar Per Lindsten. Kanalen används när båtar hamnar i sjönöd, men i Hjälmaren får man istället vända sig till 112.

– Kommer jag hit som tysk förväntar jag mig att kanal 16 ska fungera, säger Per Lindsten.

Reporter Kalle Kovács
kalle.kovacs@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista