1 av 3
Katarina Hansson, S framför en av skifferbrotten som idag är en sjö. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 3
Skifferbrotten är idag vattenfyllda sjöar, men än syns spåren i bergskanten efter brytningen. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
3 av 3
Kvantorpshögen, ett minne i landskapet efter skifferbrytningen i Kvarntorp. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Troligen ingen uranbrytning i Kvarntorp

1:43 min

Sannolikheten att det ska bli någon form av gruvbrytning i Kvartorp utanför Kumla har minskat rejält.

För trots att Svenska Skifferoljebolaget förnyat sin rättigheter att leta mineraler, så har lönsamheten att utvinna uran minskat betydligt.

Kumla kommun överklagar alla ansökningar, nu senast i juni. Katarina Hansson, socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande i Kumla menar att det är hennes plikt att motarbeta all form av brytning.

– Det är ju det som vi som kommun kan göra. Det tycker jag vi är skyldiga våra kommuninvånare.

Många minns fortfarande doften som kom från Kvarntorp och hur illa tilltygat landskapet blev när man utvann OLJA ur skiffern under 40-50-talet. Ska det nu bli dags igen? Inte så troligt, uranpriset som varit drivkraften för prospekteringsföretagen har sjunkit betydligt på senare år, på andra håll i Sverige drar sig företagen ur, Continental Precius som tidigare var aktivt här har inte förnyat sina tillstånd.

Olle Holmstrand, teknisk geolog och kärnkraftsmotståndare tycker inte att man behöver vara orolig för någon brytning, vare sig av uran, olja eller andra naturtillgångar.

– Jag har väldigt svårt att tro det, för att ekonomin att utvinna ur alunskiffer är för dålig. Dessutom är de motstående intresserna väldigt kraftiga.

Men om det inte är lönsamt, varför håller då prospekteringsföretagen på och förnyar sina rättigheter om och om igen?

- Jag tro att de ändå hoppas att tiderna ska ändras, att priset ska stiga och motståndet försvinna, menar Olle Holmstrand.

I kommunen är man trött på att ständigt oroas över en brytning av skiffer i Kvarntorp, Katarina Hansson, socialdemokraterna vill utöka det kommunernas rätt att säga nej.

– Vi behöver ha en skärpt lagstiftning där kommunerna kan gå in och säga nej, oavsett vad det är man vill bryta. Vi har en porös lager under jorden så vi är rädda för grundvattnet i ganska stora områden, menar Katarina Hansson, S.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista