Foto: Leif R Jansson/Scanpix Sweden

Fiskare vill höja minimimåttet på Hjälmargösen

1:19 min

Hjälmarens Yrkesfiskarförbund kommer skicka in en begäran till havs- och vattenmyndigheten för att få minimimåttet på gösen höjd med ytterligare fem centimeter.

I början av 2000-talet så höjde yrkesfiskarna i Hjälmaren minimigränsen från 40 till 45 centimeter, och enligt yrkesfiskarna har resultaten varit mycket goda. Bo Eriksson som är ordförande i Hjälmarens yrkesfiskarförbund hoppas att höjningen börja gälla från och med 2014.

– Vi ser att vi har fått bra resultat i och med att vi höjde från 40 till 45 centimeter. Nu ser vi att det finns goda förutsättningar för att höja gränsen ytterligare, säger Bo Karlsson.

Efterfrågan på Hjälmargösen är stor i hela landet. Den eftertraktade matfisken som blir dyrare ju större den är, har gjort att över 30 yrkesfiskare i Hjälmaren kan leva gott på fisket. Höjningen från 40 till 45 centimeter gav det resultat som yrkesfiskarna önskade och nu vill man behålla det goda gösbeståndet genom höja den ytterligare med fem centimeter.

Nu driver Hjälmarens Yrkesfiskarförbund med frågan vidare till havs- och vattenmyndigheten för att få igenom höjningen.

Enligt Bo Eriksson så har yrkesfiskarna i Hjälmaren redan goda förutsättningar för klara höjningen av Gösen.

– Nätmaskarna som yrkesfiskarna har idag är redan anpassade för att få in Gösar som är över 47, och det är väldigt sällan att mindre gösar fastnar i näten. Jag ser inga anledningar till att inte höja minigränsen, säger Bo Karlsson.

Reporter: Sammi Issa
sammi.issa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista