Hästar i hage. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Knivskärningar mot hästar ofta falskt alarm menar länsveterinären

"Jag tror inte att det är i någon utsträckning alls"
1:59 min

Länsveterinär Åsa Heldemar ställer sig bakom de tre veterinärer som i DN Debatt skrivit att rapporter om knivskurna hästar nästan alltid är falska. Hon menar att en förklaring kan vara att mindre erfarna veterinärer inte gör rätt bedömning.

– Jag tror att ju längre man hållit på med häst, både som hästägare, hästpraktiker och veterinär, desto mer säger man att det är skador som hästen orsakat själv, säger Åsa Heldemar.

DN:s debattartikel, där tre veterinärer menar att rapporterna om knivskurna hästar är falska, har upprört hästägare. Genom sociala medier har engagemanget för att stoppa de misstänkta kvivskärningarna varit stort och många varnar varandra för till exempel bilar man skådat stå olämpligt.

Hanna Roth är själv hästägare. Hon är övertygad att det förekommer fall med knivskärningar.

– Jag har sett flera bilder med registreringsnummer öppet. Det känns som att så många likadana skador borde inte kunna hända på så kort tid på så många olika hästar, säger Hanna Roth.

De flesta veterinärer vi pratat med vill inte uttala sig. Men en veterinär som själv undersökt hästar med misstänkta skärsår berättar att det i flera fall inte funnits några naturliga förklaringar till att en häst skulle skadat sig själv. Däremot har bristen på bevis gjort att polisen fått lägga ner fallen.

Länsveterinär Åsa Heldemar förvånas inte över att så många veterinärer avböjt en intervju. De vill inte uttala sig om det de inte vet säkert, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".