1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Docent Mattias Lindahl vid Linköpings universitet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Säkrare vägar med slipad asfalt

1:23 min

Vägbanorna kan bli säkrare och tystare om asfalten slipas. Ny forskning från Linköpings universitet och VTI har gett lyckade resultat och den enkla metoden ska nu testas på flera platser i landet.

-- Vi fick möjlighet att slipa på en av de bättre vägarna i Sverige vad gäller buller, och tänkte att om vi kan få ett resultat där så är det större sannolikhet att vi kan få resultat på andra vägar med sämre yta, säger Mattias Lindahl som är docent på Linköpings universitet.

De första testerna har gjorts på stäckan med så kallad tyst asfalt på E4 utanför huskvarna och resultaten är över förväntan.

-- Vi fick tre decibel minskat buller och minskat rullmotstånd. Det är bättre än vad jag trodde att det skulle bli.

VTI och Linköpings Universitet har nu fått pengar från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning för att kunna fortsätta med testerna i höst. Tekniken är relativt enkel.

-- Om man tittar ner på en asfaltsyta så är den inte plan. Vi har bara tagit bort några procent på topparna, förklarar Mattias Lindahl.

Tekniken kan lösa flera problem som har med trafiksäkerhet och trafikmiljö att göra. Bullret minskar, likaså rullmotståndet. Bromssträckorna blir kortare, bränsleförbrukningen kan minska och färre partiklar lossnar från vägbanan.

-- Dessutom kan det förhoppningsvis ha en effekt på minskad vägunderhållskostnad, tillägger Mattias Lindahl.

Det har tidigare varit svårt att få pengar till den här forskningen, kanske för att lösningen låtit för enkel.

-- Ibland kanske de enkla lösningarna är så enkla att man inte tänker att de skulle kunna vara en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista