Svampen. Foto: Malin Helenius/Sveriges Radio Örebro.

Stor vattenläcka från Svampen

3:30 min

En stor vattenledning har gått sönder och lett till att enorma mängder vatten pumpats ut nedanför Svampen på Längbrogatan i Örebro. Men det är ingen fara för kvaliteten på dricksvattnet, enligt Örebro kommun.

Många hushåll framför allt i Lillån och Bettorp har berörts. Under tio minuter försvann vattnet helt, och sedan har trycket i kranarna varit dåligt. Just nu pågår reparationer av ledningen nedanför Svampen.

– Nu har vi stängt av vattnet och lagar ledningen. Vi kommer att hålla på med det under natten, säger Jesper Livengård, jourhavande för ledningsnätet vid Tekniska förvaltningen på Örebro kommun.

Det är en större vattenledning från Svampen som pumpar vatten norrut mot Lillån som har gått av. Läckan inträffade vid 15-tiden, och stora mängder har forsat ut. Många har hört av sig till kommunen med anledning av läckaget. I nuläget är det dock ingen som saknar vatten, enligt kommunen.

Enligt Jesper Livengård beror läckaget troligtvis på att ledningsnätet är gammalt, och ledningarna ofta gjorda av järn.

Vid 20-tiden stängdes vattnet i ledningen av för att reparationen ska kunna genomföras, och därför har det nu sluta forsa ut vatten. Det är oklart hur lång tid reparationen kan ta.

– Om allting går bra så kan det gå ganska fort. Men samtidigt måste man öppna ledningarna försiktigt eftersom det är så stora mängder vatten som kommer i rörelse. Annars kan det börja läcka någon annanstans.

Men när reparationen är avklarad och vattnet släpps på igen kan det till en början bli lite smutsigt av beläggningar och partiklar som bildats i ledningarna, säger Jesper Livengård.

– Vi får öppna upp lite brandposter, och spola där i de områden det blir smutsigt vatten.

Om vattnet ändå ser smutsigt ut i kranen kommer det att försvinna när man spolar, enligt tekniska förvaltningen.

Allmänheten kan hålla sig informerad genom kommunens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista