Foto:Scanpix.

Kort tid på sig att söka bidragen till karriärtjänster

Förra veckan fick Hallsbergs kommun kritik för att inte ha skickat in någon ansökan för att få ta del av regeringsbidragen till karriärtjänster, då kommunen inte hade tid med att få ihop en ansökan.

Men många andra kommuner i Örebro län håller med Hallsberg om att ansökningstiden var väldigt kort.

– Det var jättekort ansökningstid. Utbildningsförvaltningen sattes i arbete direkt. Vi hade hoppats på att få cirka 6 månaders ansökningstid så att ansökan skulle bli så komplett som möjligt, säger Socialdemokraten Solveig Samuelsson, ordförande i barn och utbildningsnämnden i Askersunds kommun.

Regeringen fattade beslut om karriärtjänster i våras och gav kommunerna cirka en månad till att söka bidragen. Flera kommuner som P4 Örebro har varit i kontaktad med hade helst velat ha en längre ansökningstid. Joakim Fält som är enhetschef för statsbidrag på skolverket är medveten om att ansökningstiden som kommunerna fick var väldigt kort. Och att man i framtiden kommer ge kommunerna en längre ansökningstid.

– Det är alltid angeläget att kommuner har en bra framförhållning när det gäller den här typen av statsbidrag. Vi kommer att fortsätta att vara tydliga med vår information och så fort vi vet något mer så ska vi försöka vare ute med informationen i god tid, säger Joakim Fält.

Från och med i höst så kommer Örebro län få bidrag till 98 karriärtjänster. Totalt skulle Örebro län kunna få bidrag till 102 tjänster. Men de fem tjänster som Hallsbergs kommun blev tilldelade, uteblev då kommunen inte hade något tid till och söka bidragen.

– Vi sökte inte pengarna i år, vi tänkte vänta till nästa år istället. Och det hade inte bara med att vi hade lite tid, utan vi valde att prioritera andra förvaltningar, sa Socialdemokraten Siw Lunander, ordförande för kultur och utbildningsnämnden.

Reporter Sammi Issa
sammi.issa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista