Kraftledning. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kreosot används för nya kraftledningen genom Sydnärke

1:24 min

Kreosot används nu av Svenska Kraftnät när man drar den nya kraftledningen Sydvästlänken genom bland annat Hallsberg och Askersunds kommuner.

En grupp smålandskommuner har tagit strid med det statliga bolaget och förbjudit användningen av kreosot. Men i Örebro län avvaktar man utgången tills vidare.

– Ärendent ligger hos Länsstyrelen i Jönköpings län. Det finns ingen anledning att vi drar igång utan att vi vet hur utfallet blir, säger Andreas Svahn, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Hallsbergs kommun.

Skulle smålandskommunerna vinna ärendet så kan Andreas Svahn mycket väl tänka sig att kräva att Svenska Kraftnät byter ut fundamenten mot några som inte är kreosotbehandlade.

Det är i fundamenten till de stora kraftledningsstolparna som Svenska Kraftnät använder kreosot för att inpregnera virket. Redan har man rest ett 30-tal stolpar i Hallsbergs kommun där en del är behandlade med kreosot, och ligger nu i startgroparna för Askersunds kommun som berörs i ännu större utsträckning.

Inte heller Askersunds kommun har överklagat kreosotanvändningnen. Harry Lundin, miljöchef bedömmer det som svårt att vinna ett sånt mål då kreosot faktiskt är tillåtet att använda i Sverige, om än med restriktioner.

Tills vidare fortsätter Svenska Kraftnät att använda kreosot, Mikael Odenberg är generaldirektör.

– Vad vi gör är att lägger ner en kreosotinpregnerad platta. Vi har gjort mätningar på 20 år gamla ledningar och kan se att spridningen av potentiellt farliga ämnen runt plattan går högst tre-fyra decimeter ut i marken, säger Mikael Odenberg till P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista