Blodgivning. Arkivbild: Leif R Jansson/Scanpix

Gästblodgivning på USÖ väntas till årsskiftet

1:34 min

Blodgivare på Universitetssjukhuset i Örebro har idag ingen möjlighet att lämna blod i en annan ort. Men till årsskiftet väntas Universitetssjukhuset ingå i ett system där länsbor kan lämna blod även utanför länets gränser. Pernilla Karlefors är blodgivarorganisatör på USÖ. 

– Det är viktigt för att vi ligger mitt i mälardalstrakten, säger Pernilla Karlefors.

Att gästblodgivning ännu inte är möjligt i Örebro beror på tid och resurser, menar Pernilla Karlefors. Någon blodbrist har det inte varit den senare tiden, men det behövs konstant påfyllning, fortsätter hon. En grupp som ska se över vad landstinget behöver göra för att komma igång med gästblodgivning snarast möjligt har tillsatts och det är framförallt teknikfrågor det rör sig om.

– Det krävs noggranna kontroller, våra system måste samarbeta med varandra, säger Pernilla Karlefors.

Västmanlands landsting var en utav de första att ansluta sig till det samverkande blodsystemet. Elisbeth Forslund arbetar på blodcentralen i Västerås och hon menar att fördelarna är många.

– Om du har fått en kallelse så kan du gå där du befinner dig, säger Elisbeth Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista