Yxa. Foto: P4 Blekinge.

Polisbevakning efter attentat mot extremnationalister

"Vi har aktivit sökt upp och attackerat personer"
1:41 min

Efter att två extremnationalisters hem i Lindesbergs kommun har attackerats under det senaste året har polisen börjat bevaka lägenheterna.

--Vi har övervaktat de här platserna med uniformerad polis under våren, berättar Lennart Andersson på Lindesbergspolisen.

I nyheterna under tisdagsmorgonen kunde vi berätta att två personer som bor på olika ställen i Lindesbergs kommun och som båda är uttalade sympatisörer med ett extremnationalistiskt parti har utsatts för flera brott.

I fjol fick dom först hotfulla brev, som följdes av glaskrossning och att brinnande föremål kastades in i deras lägenheter.

I våras gjorde sedan någon flera yxhugg i en av lägenheternas ytterdörr, och trakasserierna fortsätter, berättar Lennart Andersson på Lindesbergspolisen.

– Det har väl varit nått för en vecka sen, nått fönster som gick sönder.

Den gången lämnade gärningsmännen ingen hälsning, men tidigare har hotfulla meddelanden lämnats, undertecknade med en vänsterextrem organisation.

Efter liknande attacker i Sörmland tror sig nu polisen där ha identifierat en handfull ungdomar som är misstänkta.

Några av dom stoppades också i en trafikkontroll utanför Lindesberg kort efter yxattacken i våras.

När polisen förhör dem nekar de till alla misstankar, men när Sveriges Radio intervjuar dem låter det annorlunda:

– Vi har aktivt sökt upp och helt enkelt attackaret personer som vi anser har en militant facistisk organisering, vilket är ett hot mot oss och ett hot mot arbetarklassen och arbetarrörelsen på sikt fysiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".