En radikal vänstergrupp har i en intervju med Sveriges Radio tagit på sig ansvaret för attackerna. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Polisen kraftsamlar efter politiskt våld i Lindesberg

1:50 min

Polisen i Mälardalen kraftsamlar nu tillsammans med Säkerhetspolisen för att få stopp på det senaste årets politiska våld i bland annat vårt län.

Den utredare som de senaste månaderna gått igenom anmälningar om ett 30-tal brott mot extremnationalister säger att polisen alltför länge missat sambanden mellan olika attentat.

– Vi har varit naiva till en början. Nu vet vi bättre. Nu gäller det att vi sprider den här kunskapen även till andra myndigheter, säger utredaren på sörmlandspolisen, som inte vill framträda med namn.

Han är självkritisk till hur polisen agerat när de med start i fjol fick in de anmälningar som han de senaste månaderna gått igenom. Som P4 Örebro berättade igår finns två extremnationalister i Lindesbergs kommun bland de som drabbats. Båda fick brinnande föremål inkastade i sina lägenheter i höstas men polisen lyckades inte hitta några misstänkta då.

– Vi har haft en låg beredskap fram till nu när vi har fått upp ögonen för vad det handlar om. De här typerna av individer drivs av någonting annat än vad vi är vana vid, fortsätter utredaren.

Den senaste veckan har en av de i Lindesbergs kommun åter igen fått en ruta krossad, och en annan extremnationalist i Västmanland fick sin lägenhet vandaliserad i helgen.

Efter sommaren ska utredaren försöka samla poliser från både Sörmland, Västmanland, Örebro och Värmland för att försöka få stopp på dom skyldiga som misstänks finnas bland en grupp vänsterextremister i Sörmland. Med ett riksdagsval ungefär ett år bort är polisen extra angelägen att få stopp på brottsligheten.

– När det blir debatt inför valet så kommer olika åsikter upp. Då kan det eskalera, säger Lennart Andersson på polisen i Lindesberg som också är inblandad i utredningen.

Gabriel Stenström

gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019-19 20 35

Andreas Hedfors

Andreas Hedfors

andreas.hedfors@sverigesradio.se

016-16 16 85

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista