Anna Lindberg vid OS i Atlanta 1996. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

Som 14-åring upplevde hon sitt första OS - Anna Lindberg minns 1996

11 min

1996 var året då Anna Lindberg som 14-åring gjorde OS-debut i Atlanta. Det blev det första av fem OS för simhopperskan från Karlskoga.

Internet slog igenom på bred front, Göran Persson blev statsminister och många dansade macarena. 1996 var också året då 14-åriga karlskogatjejen Anna Lindberg åkte till Atlanta, yngst i den svenska OS-truppen.

– Jag kände mig nog väldigt liten faktiskt. Jag minns hur vår outfit såg ut till och det var rätt få saker som passade en 14-åring. På invigningen såg jag ut som en liten tant i senapsgul sidenkavaj och byxkjol, berättar Anna Lindberg.

Mötet med journalister kändes ovant, och Anna var inte van vid att stå inför världspressen. Men hon ser också fördelar av att hon var oerfaren.

– Jag tänkte inte alls på att det satt 16 000 människor på läktaren, utan lyckades fokusera på att göra min grej, säger hon.

Samtalet med Anna Lindberg ingår i vår serie Sommarsamtal. Matias Holm träffar människor, kända och mindre kända, men alla med anknytning till Örebro län.

Det handlar om en speciell händelse i deras liv, något som har gjort skillnad för dem, som har stuckit ut, som har format dem till de personerna de är idag. En del händelser går långt bakåt i tiden och andra hände relativt nyligen.

Vi kommer den här sommaren att få träffa nio olika människor i Sommarsamtal.

Tidigare publicerat:

Förlag ville göra bok av hennes berättelse - Anna Jansson minns 1999
Blev nykter efter många års missbruk - Peter Sjöstedt minns 2008
Gjorde dundersuccé med "Sommaren i city" - Linda Dahl minns 1991
Släppte allt för att tävla i longboard - Andreas Dragan Häggström minns 2008
Blind date blev hennes livs kärlek - Catarina Segersten Larsson minns 1970
Hon tvingades fly för andra gången - Ansam Al Hassan minns 1997

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista