De gamla larmen blir snart antika. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Gamla larm för äldre och sjuka behöver bytas ut

"Tonerna fungerar inte så bra i digitala nät"
1:25 min

De flesta trygghetslarm är en säkerhetsrisk och behöver bytas ut.

Det menar Hjälpmedelsinstitutet som nu råder samtliga kommuner att ersätta larmen med digitala motsvarigheter.

- De äldre trygghetstelefonerna använder toner för att skicka information. Såna här tonvalstoner, tutut. Och dom tonerna fungerar inte så bra i de digitala nät som vi har idag, mobilnät och fastanslutna, berättar Oskar Jonsson, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet.

Problemen med den gamla tekniken blir att larmen kommer få svårare och svårare att nå fram med signalen till larmcentralen i takt med att näten digitaliseras.

En annan skillnad som han ser är säkerhetsaspekten. De analoga larmen kan vara ur funktion i upp till ett dygn innan det märks hos larmcentralen. Medan de som använder sig av digital teknik kontrolleras varje minut.

Från Hjälpmedelsinsitutets sida är målet att alla kommuner ska ha gått över till digitala larm redan 2015.

– Ja, det är ju en målsättning som man bör hålla på grund av förändringarna i nätet. Det går ju att göra det här billigare, man kan till exempel leasa larmen. Och det gäller framförallt att göra detta när man ändå håller på att göra en upphandling av trygghetslarmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".