Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Anställda på Örebro kommun slarvar med IT-säkerheten

"På två timmar skickades 45 000 spammail"
1:59 min

Flera e-postkonton på Örebro kommun kapas varje månad. Det här leder till att stora mängder spam-mail med Örebro kommuns signatur skickas till e-post adresser runt hela världen.

– På två timmar så skickade endast ett kapat konto ut 45 000 spammail, säger Ian Kjellstorp som är enhetschef för IT på Örebro kommun.

Spamföretagen jobbar dygnet runt för att komma åt nya konton. Ett sätt att komma åt ett konto är till exempel att be användaren av ett konto att ändra lösenord för att kontoägaren ska få ta del av ett erbjudande som kan vara allt ifrån att vinna en resa till att få mobiltelefoner gratis.

När spamföretagen väl har fått tag på den information som de vill ha så börjar det en ny kedja av spam-mail. Ju fler spam-mail, desto mer tjänar spam-företagen.

Enligt Ian Kjellstorp så är det många anställda som nappar på sådana här typer av erbjudanden.

– Vi på kommunen får flera konto kapade varje månad, och vi ser att det ökar hela tiden, säger Ian Kjellstorp.

Enligt Ian Kjellstorp så måste anställda på kommunen få mer information om de risker som finns med att lämna ut känslig information.

---Det är bara vår personal vi kan utbilda och skapa en medvetenhet vad det innebär att lämna ut information på nätet, säger Ian Kjellstorp.

Trots utbildningar och uppdatering av skyddsnätet så tror Ian Kjellstorp att man aldrig kommer kunna skydda sig helt ifrån spam-mail.

-– Det är kommersiella spamföretag med mycket starkare muskler än Örebro, så det blir svårt att stoppa de helt, avslutar Ian Kjellstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".