Foto:Scanpix.

Örebro kommun tvingas satsa 47 miljoner på sina datorer

1:42 min

Nu är det bråttom med att byta programvara i Örebro kommuns datorer. På grund av att kommunstyrelsens beslut om investeringen kom sent så har nu IT-avdelningen bara åtta månader på sig att genomföra bytena.

Enligt IT-chefen på kommunen så kommer den tidsramen bli väldigt svår att följa.

– Vi hade nog behövt hela 2014 också, för det kommer bli en ökad arbetsbelastning, säger Örebro kommuns IT-chef Anders Johanson.

Det kommer bli en kamp mot klockan för kommunens IT-avdelning. Totalt ska över 13 500 datorer få ny programvara eller bytas ut helt innan april 2014. Det är supporten till det nuvarande operativsystemet som kommunen har som upphör i april 2014 och kommunen behöver då ett helt nytt operativsystem.

Enligt socialdemokraten och ordförande för kommunstyrelsen Lena Baastad så har IT-verksamheten inom kommunen länge varit svajig.

– Bekymret är väl att vi aldrig riktigt haft en investeringsplan för datorer, vi har tidigare bara bytt ut datorer lite då och då. Och ni står vi här med en väldigt hög investering som måste göras, säger Lena Baastad.

Kommunens budget för IT-investeringen ligger runt 47 miljoner kronor. Då är kostnader för nyanställningar inräknade.

Men enligt folkpartisten Staffan Werme så kan satsningen bli betydligt dyrare för kommunen då han anser att det finns för lite IT-kunskap bland politikerna inom Örebro kommun för att hålla ner kostnaderna för IT-verksamheten.

– Det vore bättre att vi byggde upp ett väldigt starkt IT-nät där utomstående IT-bolag skulle anställas för att sköta kommunen IT-verksamhet, vilket skulle medföra lägre kostnader, säger Staffan Werme.

Reporter
Sammi Iessa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista