Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brygga eget öl - en trend som bara växer

Publicerat fredag 9 augusti 2013 kl 12.37
"Bryggde öl med snus i, det tyckte inte jag var så häftigt"
(14 min)
Ölbryggaringredienser. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix

Trenden att brygga sitt eget öl är större än någonsin i Örebro län. En av dem som började som just hembryggare är Berith Karlsson, grundare av Närke kulturbryggeri och ordförande i Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier.

Enligt Berith Karlsson är det nästan bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan krydda sitt öl med. Man kan med andra ord experimentera och ta ut svängarna ordentligt, enligt henne. Men det är inte alltid resultatet gillas av alla.

– Ett annat bryggeri bryggde öl med snus och tobak i, det tyckte jag inte var så häftigt.

Berith Karlsson tycker att den som vill testa på att brygga hemma ska söka sig till någon lokal bryggarförening för råd och stöd. Men hon varnar även för riskerna med överdriven alkoholkonsumtion.

– Det är faktiskt en drog, världens värsta kanske, så man ska inte överdosera även om man tycker det är väldigt gott. Allt handlar om dosering, säger Berith Karlsson.

För den som vill njuta av ölsmaken, men slippa alkoholen går det även alldeles utmärkt att även brygga alkoholfritt öl hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".