Flera saker återstår att åtgärda innan det går att spela fotboll på Stora Valla. Foto: Valdemar Andersson/SR Örebro.

Stor renovering av Stora Valla räcker inte till Allsvenskan

1:46 min

Politikerna i Degerfors tar under måndagseftermiddagen ställning till en utbyggnad av fotbollsarenan Stora Valla för 25- miljoner. Men om Degerfors tar steget upp till Allsvenskan räcker inte utbyggnaden. Den dagen, den glädjen, resonerar kommunstyrelsens ordförande, vänsterpartisten Roland Halvarsson.

Fotbollsarenan Stora Valla i Degerfors får 400 nya platser om läktaren byggs ut. Det är det förslaget som politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till under måndagen.

Till våren måste allt vara klart - men om Degerfors IF skulle ta steget upp i Allsvenskan från superettan är det andra regler som gäller. Då räcker inte den utbyggnad och upprustning som planeras just nu då är det nämligen 3000 platser under tak som ska till.

--Man kan ju inte begära av en klubb att ordna 3 000 platser från november till april, så då får man ansöka om dispens, säger Roland Halvarsson.

Han hoppas, trots allt extraarbete och extrakostnader, att Degerfors IF ska ta klivet upp i Allsvenskan. De ligger nu på fjärde plats i Superettan.

Vad han däremot inte tycker om är att Svenska Fotbollförbundet ställer samma krav på alla lag, små som stora, med eller utan huliganproblem. Den renovering som troligen klubbas igenom idag, och som gör att Stora Valla blir godkänd för spel i Superettan nästa år, kommer kosta Degerfors kommun 25 miljoner kronor. Resten får Degerfors IF stå för.

Förutom att bygga ut läktaren med 25 meter och få till 400 nya platser, så ska alla gamla stolar på läktaren bytas ut om förslaget går igenom. Elinstallationerna är bristfälliga och både ventilationen och avloppet måste bytas ut. Ett nytt omklädningsrum kommer byggas under läktaren och bygget ska påbörjas i början av september för att stå klart i april. Ett problem återstår att lösa, och det är hur de ska få spillvärme från företaget Outokumpu till att värma upp fotbollsplanerna.

– Det fortgår en utredning, men den är inte framme än, så nu är det fjärrvärme som båda planerna värms upp med. Både konstgräset och matchplanen, konstaterar kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, vänsterpartisten Roland Halvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista