1 av 4
Högra delen av Anya Bloms konstverk. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
2 av 4
Vänstra delen av Anya Bloms konstverk. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
3 av 4
Anya Blom och hennes konstverk på graffitiväggen. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
4 av 4
Graffitiväggen Trädgårdsgatan/Rudbecksgatan i centrala Örebro. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

Graffitikonst pryder central korsning

8:00 min

En 70 meter lång graffitivägg dekorerar korsningen Trädgårdsgatan/Rudbecksgatan i centrala Örebro. Under ett par månader till är det Anya Blom tillsammans med konstnärskollegorna Olliver Ahl, Markus Olofsson och Joel Westergren som har fått tillståndet att applicera deras konst på Örebros första lagliga graffitivägg.

Den fria graffitiväggen, som är en av 80 tillgängliga i Sverige, är ett samarbete mellan Örebro bostäder och projektet Art Kod.

– Var tredje månad byts konstverken ut så att olika konstnärer får en chans att synas, säger Anya Blom. Mitt blir väl övermålat, men det gör inget, det är så det fungerar i den här branschen.

Konstverket som Anya målar är en scen ifrån ett kalas.

– I mitten finns konturerna av en stor tårta, förklarar hon. På höger sida finns brorsan som har stulit en bit av tårtan och på vänstra sidan hans två systrar som är mycket arga på honom.

Men trots att Anya brinner för sin konst och sin graffiti medger hon att det fortfarande är en ganska tuff bransch för kvinnor.

– Jag berättar för folk att jag målar graffiti och de tror mig inte. Jag måste bevisa att jag faktiskt håller på detta - trots att jag är kvinna.

– Graffitin ser ut att gå mot en ljusare framtid, fortsätter Anya. Annars får jag se till att det händer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista