1 av 2
Nora vårdcentral har inte tappat så många patienter sen Hälsovalet infördes. Foto Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
KG Bartoll, primärvårdschef i Örebro läns landsting. Foto: Marie Hanson/P4 Örebro.

Patientflytt kan blir dyrt för landstinget

1:15 min

Resultatet av landstingets "Hälsoval" börjar nu visa sig, flera av vårdcentralerna i de mindre kommunerna i Örebro län har förlorat många patienter.

 Något som långsiktigt kan betyda mycket för vårdens ekonomin.

– Det kanske är de friska som flyttar inom länet, och en större andel äldre som blir kvar i ytterområdena. Och ju äldre du blir desto mer sjukvård kräver du. Det är en komplexitet som vi måste hantera, säger KG Bartoll som är primärvårdschef i Örebro län.

Sen 2010 har det varit fritt fram att välja mellan de vårdcentraler som finns i länet, och varje patient bär med sig en viss summa pengar, en patientpeng, för en vinnare så blir det naturligtvis ett välkommet tillskott.

– Flyttar det många in på OP så får de en större resurs att hantera, och kan då uttöka sitt uppdrag.

Men ska Hällefors och Askersunds vårdcentraler som vardera tappat över 400 patieter få mindre pengar? Inte lika givet, och då måste landstinget lägga mer pengar emellan. Hälsovalet gör det tydlig vad som händer i Sverige idag, mindre orter tappar befolkning, större som Örebro vinner, patienterna blir ungefär 2000 fler där varje år. Landstinget planerar redan att öppna ytterligare en ny vårdcentral efter Ängen, berättar primärvårdchefen KG Bartoll. Riktigt var är inte klart.

– Det handlar om var kommunen utvecklas, var kommer de nya boendet att ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista