1 av 2
Akutens avdelningschef Marlene Kerber och Omars brorson diskuter det som hände på akuten. Foto:Sammi Issa/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Omar Kashani som ramlade i sitt hem och slog upp ett jack i huvudet. Foto:Sammi Issa/Sveriges Radio Örebro.

Slog sig blodig - nekades vård på Akutmottagningen

Det är inte alltid självklart att få vård direkt. Det fick Omar Kashani erfara efter att han ramlat i sitt hem och slagit sig blodig i huvudet. Han kördes till akutmottagningen på USÖ men där fick han inte komma in. Han uppmanades istället att ringa sjukvårdsrådgivningen.

Kamal Kashani, Omars brorson, blev chockad av att se sin farbror sitta blodig utanför akutmottagningen.

– Jag fattar inte hur sjuksköterskan på akutmottagningen kunde göra denna bedömning när han blödde från huvudet.  Hon undersökte honom inte ens, säger Kamal.

Omar fick inte den hjälp han trodde att han hade rätt till, och blev väldigt chockad när sjuksköterskan bad honom och ringa till sjukvårdsrådgivningen utan att ens ha undersökt skadan på hans bakhuvud.

Marlene Kerber som är avdelningschef på akutmottagningen säger att de riktlinjer som finns, när det gäller skador på huvudet, är att sköterskorna i första hand ska utesluta hjärnskakning.

– Normalt så ska alla sjuksköterskor titta på en patient innan någon form av hänvisning till en annan sjukvårdsinrättning görs. Varför sköterskan gjorde så här kan jag inte svara på innan jag prata med den berörda sjuksköterskan, säger Marlene Kerber.

Omars brorson Kamal Kashani gick sen tillbaka in på akutmottagingen för att prata med en annan sköterska. Skillnaderna mellan sköterskornas bedömningsnivå visade sig vara stora. Efter att sköterskan snabbt tittat till Omar så togs han in till ett undersökningsrum. Något som Omar Khasani själv uppskattade väldigt mycket.

– Hon sa att jag kunde komma in direkt till ett undersökningsrum och jag kände att hon tog hand om mig på ett bra sätt, säger Omar Khasani.

Enligt Marlene Kerber så handlar den här incidenten om att en enskild sköterska begått ett fel. Hon kommer nu att diskutera det som har hänt med den berörda sköterskan.

Reporter: Sammi Iessa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista