1 av 2
"Kök" av Johan Strandahl från Open Art utställningen. Foto: Johan Strandahl
2 av 2
Stefan Samuelsson spanar in nya möbeltrender. Foto: Arne Holmberg/Sveriges Radio

Intresset stort när Katalog gör Entre i Allmänhetens vardag

7:14 min

Ett av Sveriges, ja världens, största möbelföretag släpper idag sin nya möbelkatalog. En händelse som uppmärksammas stort runt om i vårt avlånga land. Men vad tycker egentligen inredningsprofiler om innehållet och utvecklingen? Inredningsexperten Stefan Samuelsson recenserar och diskuterar utformningen av Ikeas nya utbud.

– Årets upplaga är väldigt plottrig och rörig, säger Stefan Samuelsson. Den har tappat enhetligheten och maximerat bilderna till exempel och därmed blivit väldigt grötigt.

– Det är dags att inse att vi har lämnat den svenska röda stugan och blivit ordentligt internationella, speciellt vad det gäller organsieringen av hemmet, fortsätter Stefan. Det är mer fokus på trångbodda människor och familjer som behöver förvaringsmöjligheter, som det ser ut mer och mer runt om i världen.

– Men på ett positivt plan är det otroligt kul med mycket färg, tillägger Stefan. Även om färgerna kan bli lite väl intensiva till och från.

Lokal koppling till möbeljätten

På lokalt plan hittar vi också en koppling mellan möbeljätten och den pågående konstutställningen Open Art. Johan Strandahl har kopierat ett IKEA-kök och byggt upp det helt på eget bevåg, för att se om han kunde klara av det.

– Jag ville ge mig på nåt i en ordentlig skala, säger Johan. Så jag köpte ett bas-kök och satte igång att kopiera det.

– Det tog mig cirka ett och ett halvt år att färdigställa köket, fortsätter Johan. Om jag skulle ha kunnat ta ut en timpenning för mitt jobb och för ersättning av allt material skulle jag uppskatta värdet av konstruktionen till tre miljoner kronor.

Katalogens fokus 2014

– Temat för katalogen är att alla stunder räknas, säger Emanuel Kristinsson, varuhuschef på Ikea i Örebro. Vi vill illustrera att vare sig man gör någonting eller ingenting tillsammans i hemmt så räknas den ena stunden lika mycket som den andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista