Hög porrkonsumtion bland unga vanligtvis inget problem enligt experter

11 min

En ny studie från Uppsala universitet visar att var tionde pojke i 16-års åldern tittar på porr varje dag. Men det behöver inte vara ett problem enligt sexologen Robert Jakobsson och sjuksköterskan Timmy Leijen på ungdomsmottagningen Knuffen.

– Killar kommer till oss och säger att de tror att de är beroende av porr för att de tittar ofta eller onanerar ofta. Men det handlar oftast inte om det, utan det handlar mer om samhällets attityder som fortfarande stimatiserar porrtittade säger Timmy Leijen.

Robert Jakobsson är sexolog i programmet Ligga med P3 och han är förvånad över att det inte är fler än var tionde pojke i 16-årsåldern som svarar att de tar del av porr varje dag.

– Vi vet att majoriteten av pojkarna i den här åldern konsumerar porr regelbundet, säger han.

Han menar också att många som är kritiska till porr blandar ihop hur porren produceras med hur den påverkar dem som tittar.

Den nya studien från Uppsala universitet visar också att det är stor skillnad på unga killars och unga tjejers porrkonsumtion, där tjejer tittar mycket mindre än killar.

– Det är ju så att mycket av porren görs utifrån en manlig blick och inte utifrån kvinnors sexualitet. Så det är många tjejer som inte tycker att det ger dem något, säger Robert Jakobsson.

Timmy Leijen tycker inte heller att man behöver befara att hög porrkonsumtion ska ge killarna en förvrängd syn på vad sex är.

– När jag frågar killarna på mottagningen om de tänker sig att det är så här det ska vara i sängen så svarar de vet att det är här fantasi och film och att de inte tror på Star Wars heller, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista