1 av 2
Trafikolycka. Foto: Linnea Ericsson/P4 Gävleborg.
2 av 2
Lena Leissner, Sömnforskare och läkare. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Var femte trafikolycka orsakas av trött förare

1:32 min

Sömninga förare är kanske den vanligaste orsaken till trafikolyckor, det visar forskningen och det nått som förarna måste bli mer medvetna om.

En europeisk kampanj drar nu igång under hösten för att upplysa folk om hur farligt det är att köra och vara trött.

– Man är livsfarlig i de här situationerna när man har överskridit den vakenhetsnivå som krävs för att framföra ett motorfordon, det berättar Lena Leissner som är sömnforskare och läkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Enligt uppgifter från VTI - Väg och transportforskningsinsituetet, så kan cirka 20 procent av alla olyckor på vägarna relaterars till att föraren var trött. Så det där med att bli sömning bakom ratten är något som många förare kan känna igen sig i. Det berättade förare vi träffade på en stor parkering i Örebro.

– Man blir liksom dimmig i ögonen, gäspar mycket och försöker öppna fönstren och få in lite nytt syre, menar en kvinna.

– Det kanske är när man åker långt i Europa, då lägger man sig ner och vilar en halvtimme så räcker det, den har en man som vana.

– Jag kanske äter lite godis som kickar mig pigg, menar en annan kvinnlig bilförare som försöker ge sig själv gott om tid när hon ska köra långt.

Under hösten kommer en buss gå genom Europa och genomföra en informationskampaj om att vara pigg bakom ratten, man kan också delta i en webb-baserad enkät för att ge forskarna mer kunskap om ämnet.

Och det är informationsvägen forskarna vill gå, berusning går ju att mäta, men hur mäter man att någon är trött, säger sömnforskaren Lena Leissner.

– Vi har inga gränsvärden, utan vi måste överlåta en hel del av detta på folks sunda förnuft.

Men hur ska man då göra de där gångerna när man känner att ögonlocken börjar klippa?

- Det enda som hjälper i en sån situation när man håller på att somna bakom ratten är att stanna och sova en stund. Man kanske behöver sova mer än tio minuter men de minutrarna är guld värda!

http://www.esrs.eu/sleepstudy.html

Länk till enkäten om trötta förare

http://www.esrs.eu/sleepstudy.html

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista