Socialnämndens ordförande Irja Gustavsson (s), Lindesbergs kommun. Foto: Gabriel Stenström/SR Örebro.

Lindesbergs kommun utreder tomma vårdplatser

1:21 min

Lindesbergs kommun utreder nu varför kommunen har så många tomma vårdplatser. Irja Gustavsson är Socialdemokrat och ordförande i socialnämnden förklarar att det inte har hänt någon gång att kommunen haft tomma vårdplatser så länge.

– Det ser ut som det håller i sig. Vi har det på kortidsboendet, rehabiliteringen och kortidsboendet, säger Irja Gustavsson ordförande i Socialnämnden. 

Tomma platser och försäljning av platser till andra kommunen som har brist på vårdplatser, så ser just nu verkligheten ut för Lindesbergs kommun, som alltså utreder frågan om framtidens vårdbehov.

I morse kunde vi rapportera om att socialnämnden måste spara sex miljoner på två år, en besparing som Irja Gustavsson mer kallar effektivisering och kvalitetshöjning, och där dessutom ingen personal ska behövas sägas upp.

Vad kommunen redan idag vet är att det kommer en rejäl puckel 2018 då efterfrågan av vårdplatser kommer vara hög. Så att stänga verksamheter är det inte tal om, enligt Irja Gustavsson Socialnämndens ordförande.

– Nä, vi vet att vi kommer behöva de här platserna i framtiden, så vi kan inte lägga ner. Vi måste se hur vi kan hitta en lösning som går ut på att vi kanske gör något annat under tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista