1 av 3
Vårdcentral. Foto: Therese Selén/Sveriges Radio Örebro.
2 av 3
Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro
3 av 3
Ola Karlsson, moderat i Landstingsstyrelsen. Foto Marie Hansson

Politiker önskar mer samarbete med näringslivet för att skapa vårdcentraler i Örebro

"Unikt tänk i Sverige"
1:32 min

Landstingsledningen vill utöka sitt samarbete med privata vårdgivare för att öppna nya vårdcentraler i Örebro.

Det finns idag ett behov av en eller två nya vårdcentraler då stan växer.

– Jag tror att det är en mycket bättre modell än att det är många nya företag på sidan om, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.

Det har inte blivit några fler vårdcentraler i Örebro län sedan hälsovalet infördes, men behovet i Örebro stad ökar. Inflyttningen är ungefär 2000 personer varje år.

Marie-Louise Forsberg Fransson gillar inte idén att sprida vårdpengarna på för många vårdgivare. Hellre ser hon att landstinget går in som minoirtetsägare i ett vårdbolag och samarbetar, ungefär som man gör med Capio Läkargruppen idag. Då får man kontroll och insyn och kan påverka, enligt Forsberg-Fransson, (S).

– Jag tror att det är ett nytt tänk i Sverige, för många pratar om antingen eller. Men på det här viset kan man plocka det bästa ur båda världar.

Ola karlsson, moderat oppositionsråd som redan sitter med i styrelsen för Capio Läkargruppen, menar att man genom att vara minoritetsägare visserligen får tillgång till alla siffror och viktig information men saknar rejält inflytande. Han vill istället skapa fler vårdcentraler genom att begränsa de krav som ställs på privata vårdgivare som vill ha del av skattepengarna.

– Det blir inte samma krav på det breda utbud som vi har idag, så det blir enklare för mindre vårdcentraler att både överleva och etablera sig, menar Ola Karlsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".