Ökade kostnader för färdigbehandlade i Örebro

1:27 min

Örebro kommuns kostander för att ha färdigtbehandlade äldre patienter kvar på sjukhus i brist på vårdplatser i kommunen, väntas bli dubbelt så mycket i år jämfört med förra året. I flera år har kostnaderna varit låga men nu ökar de igen.

– Under 2013 så har vi haft en ordentligt topp men det är kopplad till vinterkräksjuka och influensavågen som var i våras vilket påverkade båda organisationerna, både landsting och kommun. I dagsläget har vi ett bätre läge då det gäller folk som ligger och väntar på fortsatt vård i hemmet eller på korttidsplats, säger Tommy Henningsson förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun.

För varje person som är färdigbehandlad och blir kvar på sjukhuset betalar kommunen 4000 kronor per dygn, och den summan väntas i slutet av det här året hamna på mellan 11 och 12 miljoner kronor för Örebro kommuns del, förra året låg siffran på 6,5 miljoner kronor.

Brist på platser på korttidsboenden i kommunen är ofta orsaken till att de gamla kvar på sjukhuset.

De senaste åren har kostnaderna varit betydligt lägre men nu har det ökat igen alltså och Tommy Henningsson menar att kommunen arbetar med frågan.

– Vi ska pröva oss på ett nytt pilotprojekt just nu och se, kan vi på ett bättre sätt inte bara skapa en bra och säker hemgång utan vi vill också göra att man blir så trygg som möjligt.

Vi tror att återinläggningar är ett av våra större problem nämnligen att inte bara att de kommer hem från sjukhusen utan också att de efter en väldigt kort tid återigen är på sjukhuset. Där vi jobbar tillsammans med landstinget att vi kan minimera de onödiga återinläggningarna och där har vi en särskild plan för det, säger Tommy Henningsson förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista