Satsningar räcker inte till på Familjecentralerna i Örebro

1:32 min

Familjecentralerna i Örebro kommun behöver mer personal och större lokaler, det räcker inte att bygga ut i Odensbacken och Vivalla. Det säger socialförvaltningens chef Susanne Bergström.

– Med den här ökningen så skulle vi behöva mer personal, säger hon.

Som vi berättade igår så har antalet besökare ökat, och beslut har redan tagits om utbyggnader i Odensbacken och Vivalla.

När landstinget beslöt sig för att öppna familjecentralerna i Örebro kommun så var syftet bland annat att erbjuda familjer en mötesplats för aktiviteter. Barnen skulle även erbjudas regelbundna hälsoundersökningar.

Under 2010 hade familjecentralerna i Örebro kommun besök av cirka 1500 unika familjer och under 2012 så låg antalet besökande familjer på 2600.

Cecilia Kallen är kurator på Familjecentralen i Oxhagen, och hon säger att den är i stort behov av mer lokaler och resurser.

– Det vi skulle kunna göra då är att flytta in mödravårdcentralen och barnavårdcentralen hit. Nu har de varsitt litet rum, men hade vi dubbelt så stora lokaler så skulle de kunna vara här jämt.

I dagsläget finns inga förslag eller beslut om att ge familjecentralerna mer resurser. Vi har sökt ansvariga kommunalråd för en kommentar utan resultat.

Men oppositionspolitikern och miljöpartisten Ia Malmqvist säger att hon kommer lämna förslag om att utöka resurserna till familjecentralerna.

– Det är vad jag kan göra som oppositionspolitiker, trycka på majoriteten så att de prioriterar om, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista