Olaus Petri vårdcentral har för många patienter, en ny vårdcentral behövs. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Ny vårdcentral ingen bra affärsidé för det privata

"Inga konkreta planer"
1:31 min

Privata sjukvårdsföretag tror inte på att starta en ny vårdcentral i Örebro.

Som vi tidigare berättat vill landstingsledningen gärna samarbeta med det privata för att fylla det behov av primärvård som finns när stan växer.

Men vårdföretagen ser inte det som särskilt lönsamt.

– Vi har inga konkreta planer. Det är ju en ganska stor satsning att dra igång en vårdcentral, och då vill man ju vara säker på att man kommer få en balans och en bra verksamhet framför allt, det säger Åke Strandberg som är ordförande för Capio Läkargruppen.

Örebro kommun växer med cirka 2000 personer per år, så en eller två nya vårdcentraler behövs snart. Landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Marie-Louise Forsberg Fransson vill gärna starta dem med vårdgivare som Capio, ett föreag man redan samarbetar med.

– Då kan man ta det bästa ur båda världar!

Men sen det fria vårdvalet infördes för tre år sen har ingen ny privat vårdcentral startats i Örebro län, bara landstingets egen på Ladugårdsängen. Capio är i princip den enda stora vårdaktöen idag, Åke Strandberg menar att kraven på att erbjuda ett heltäckande utbud av tjänster som till exempel sjukgymansitik och mödrarvård gör att man ser svårigheter med lönsamheten i ett startskede. Om landstinget hade lägre krav vore nog fler intresserade.

– Kanske hitta modeller med övergångslösningar där man underlättar själva startfasen liten grand, menar Åke Strandberg, Capio.

Men Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokraterna menar att det går att hitta lösningar där inte hela vårdutbudet behöver vara under samma tak.

– Man ska kunna erbjuda, tala om för patienten vart man ska vända sig, det är det kravet vi har. Men man kan använda underleverantörer, så har vi på fler vårdcentraler, menar Forberg-Fransson, (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".