1 av 2
Anna Jinghede, vars mamma inte fick all nödvändig hjälp på USÖ, trots att utrustning finns. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Lars Berggren, överläkare på USÖ som upprepade gånger påtalat bristerna för sjukhusledningen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.

Patienter på USÖ drabbas när personal saknas

Personer som drabbas av epileptiskt anfall under helger och kvällar kan inte få nödvändiga undersökningar gjorda på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.

Anna Jinghedes mamma drabbades i helgen av ett anfall och Anna känner både oro och vanmakt över att USÖ inte kunde göra en EEG som är avgörande för att kunna medicinera rätt.
Hon menar att den här besparingen på USÖ är en kränkning och hon ifrågasätter också om USÖ verkligen lever upp till hälso- och sjukvårdeslagen.

– I värsta fall kan patienten få bestående men, alltså skador i hjärnvävnaden av det faktum att man legat obehandlad med epilepsi.

Är det det du är rädd för?

– Det är klart att jag känner en oro över det, det tror jag de flesta skulle göra i den här situationen. I synnerhet eftersom det här har hänt två gånger under en ganska begränsad tid, säger Anna Jinghede.

Utrustningen finns där för att kunna mäta hjärnaktiviteten. Neurlogläkarna finns där också. Men sedan några år tillbaka så finns inte personal att kalla in på helgerna som kan koppla upp patienten för en EEG.

Överläkare Lars Berggren känner också till det här fallet, han var i tjänst i helgen på USÖ.

– Det var alldeles uppenbart att vi saknade tillräckliga resurser för att diagnostisera det tillstånd som hon hade.

Vad tänker du om att det är så?

– Ja det är ju svårt att acceptera på ett sjukhus motsvarande Örebros storlek och med den ambition vi har.

Lars Berggren säger att han och kollegorna upprepade gånger påtalat den här bristen till biträdande sjukhusdirektören Gustav Ekbäck.

– Vi är ett universitetssjukhus men trots det så har vi inte all behandling som kan göras, och det är inte helt ovanligt att vi får skicka patienter till andra universitetssjukhus för olika åkommor, säger Ekbäck.

– Nu av olika anledningar gick det inte i det aktuella fallet, bland annat därför att man hade … för fullt, vilket kan hända på mottagande sjukhus.

Vad säger du om att de jourläkare som var inblandade här under helgen, är kritiska till att det är så här och fortsätter vara så här på USÖ?

– Jag kan inte säga så mycket innan jag pratat med dem, så jag får höra deras åsikter.

Till mig säger de att de har framfört kritik upprepade gånger.

– (tystnad) … jag vill nog hellre ta den konversationen med dem och inte via massmedia, svarar Gustav Ekbäck.

Avslutningsvis säger Anna Jinghede, vars mamma alltså var den patient som drabbades, att det är oerhört frustrerande att som anhörig se hur ett systemfel drabbar den enskilda individen, som det gör i det här fallet.

– Det känns jättejobbigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".