1 av 2
Anders Ceder, (S) och Peter Bring, näringslivschef i Lindesberg. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Gallerian Bergis! skulle sträcka sig från sparbanken och norrut några kvarter. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Mångmiljonsatsning på butiksgalleria ska ge nytt liv i Lindesberg

1:36 min

Ett projekt för 750 miljoner kronor planeras nu i Lindesberg. Det handlar om en ny, stor, delvis överbyggd butiksgalleria och många nya bostäder.

 Syftet är att få tillbaka butiker och kunder till stan.

– När man går där får man en känsla av att gå på en vanlig gata med den gamla miljön, men du har ditt skydd över, så du går inte ute i regnet.

Peter Bring, näringslivschef i Lindesbergs kommun tittar ut över kvarteren från Sparbanken och norrut, här ska Kristinavägen få delvis glastak, tvärgatorna byggas över, och små torg skapas. Den gamla rutmönsterstaden möter framtiden. I visionen har de stora handelskedjorna flyttat in och det lokala affärslivet fått större plats. Det som är lite av en bakgård i Lindesberg idag ska bli framsidan.

– Det är ju egentligen inte supertrevligt att gå här, och det finns en hel del att göra. Så det var ganska naturligt att det var här, säger Peter Bring.

Från börjarn var det ett lokalt byggbolag och ett företag som jobbar med centrumutveckling som började skissa på Bergis! som butiksgallerian kallas. Fortfarande finns den bara på ritbordet, men folk har hört talas om planen.

– Jag tycker stan är för liten för att ha en galleria.

– Om den kan funka vore det bra, men det är kanske lite tveksamt i en sån här liten stad, men man kan ju försöka.

– Jag tycker det verkar roligt, det beror på vilka affärer som kommer

År 2017 kan gallerian slå upp portarna om den blir verklighet. Ekonomin bygger på att privata investerare går in och bygger bostäder och affärslokaler. Kommunalrådet Anders Ceder, (S) tror att det finns intresse.

– Vi behöver mycket bostäder i Lindesberg.

Men handelsfastigheter, då?

– Ett tecken är väl att det är privat initiativtagare till det här, säger Anders Ceder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista