Anna Jakobsson enhetschef för ensamkommande flyktingbarn i Örebro kommun. Foto: Karwan Tahir/P4 Örebro

Ensamkommande flyktingbarn gynnar Örebro kommun

1:44 min

En tredjedel av Örebro läns platser för ensamkommande flyktingbarn finns i Örebro kommun. I flera år har Örebro tagit emot ensamkommande flyktigbarn som på sikt är gynnsamt för kommunen, enligt ansvarig politiker.

Matin och Abdulla är två unga flyktingar som kom till Örebro när de var 16 år, idag är de 20.

– Det var svårt utan familj, det har varit bra att man börjar i skolan och lär sig nåt nytt och svenska språket, säger Matin.

Nytt språk, nya vänner och ett nytt liv men också en längtan till föräldrar och anhöriga i Afghanistan, menar Matin och Abdulla som båda satsar på yrkesutbildningar för att kunna hitta ett jobb framöver.

Enligt Rasmus Persson som är centerpartist och kommunalråd i Örebro kommun så ersätts kommunen för de kostnader man har i samband med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

– Som jag ser det så får vi en fullgod ersättning från staten att kunna utföra en bra verksamhet för de här ungdomarna och barnen, säger Rasmus Persson centerpartist och kommunalråd.

I många andra fall får inte kommunen rättvis ersättning för uppdrag som staten lägger på kommunen men när det gäller ensamkommande flyktingbarn så får kommunen kompensation för kostnaderna, menar Rasmus Persson.

Örebro kommun har avtal med Migrationsverket att ta emot ensamkommande barn som nyss kommit till Sverige eller blivit hänvisade till kommunen.

Och statens pengar täcker boende, uppehälle och skolgång och det finns också andra fördelar med att ta emot unga flyktingar, menar han.

– Dessa ungdomar och barn är en tillgång för Örebro kommun och kommer också att generera skattepengar och generera fler barn till kommunen och det ser jag som väldigt positivt, säger Rasmus Persson.

Sedan 2008 har Örebro kommun tagit emot barn och ungdomar och idag finns omkring 50 unga som bor på boenden eller i lägenheter med visst stöd.

Att hitta nya lägenheter när det är bostadsbrist i Örebro är ett av problemen som kommunen brottas med men det händer en del positivt.

– Alla med uppehållstillstånd har kunnat erbjudas feriepraktik och det har gått väldigt bra och de har fått goda vitsord ifrån sina praktikplatser. Och sen har vi vad vi kallar utslussverksamheten för de ungdomarna som fyllt 18 år. Man kan säga att 24 av 27 har haft sysselsättning varav 17 haft riktiga anställningar, säger Anna Jakobsson som är chef för enheten för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista