Åklagare yrkar på dryga skadestånd för 17-åring

Den 17-åring som står åtalad vid Örebro tingsrätt för bland annat våldtäkt och misshandel, och för ett våldtäktsförsök i Kumla i somras, ska betala dryga skadestånd till sina offer. Det tycker åklagaren Anna Maria Larsson.

Rättegången startade idag, och hon har hittills yrkat på skadestånd på nästan 100 000 kronor.

Det var en samlad 17-åring som klev in i salen tillsammans med sin försvarsadvokat Margareta Arvidsson. Hans mamma hade satt sig bland åskådarna men blev ombedd av domaren att ta plats bredvid sin son.

Mittemot dem satt en tonårstjej, som 17-årigen enligt åtalet har misshandlat i en lägenhet i maj. Hon såg sammanbiten ut och jag hörde innan vi gick in i salen hur hennes advokat sa till henne att det var bra att hon kom.

Åklagare Anna Maria Larsson yrkar på skadestånd på 11 500 kronor, medan 17-åringen själv hävdar att han bara puttat tjejen, och att det ska rubriceras som ringa misshandel.

I det andra fallet som togs upp idag yrkar åklagaren på skadestånd på sammanlagt 85 000 kronor. 17-åringen står åtalad misstänkt för våldtäkt, vid samma tillfälle som misshandeln, men mot en kille.

17-åringen erkänner själva handlingarna men säger att den andre var med på det, och inte alls var i ett hjälplöst tillstånd, vilket åklagaren hävdar.

Den 17-årige killen är dessutom misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande och ett fall av försök till våldtäkt mot två kvinnor i Kumla i juli. De åtalspunkterna togs inte upp i förmiddags.

Efter en kort inledning så hölls rättegången bakom stängda dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista