Lagbok: Bild: Christine Olsson/Scanpix

VD får två års fängelse i assistanshärvan

1:39 min

Nästan alla de 17 åtalade frias från brottsanklagelserna av Örebro tingsrätt. Den 37-årige vd:n döms till två års fängelse för skatte- och bokföringsbrott, och han döms också till näringsförbud.

Trots att det uppenbart var mycket som inte stämde i företaget så blir det alltså nästan bara friande domar efter den långa rättegången i våras.

VD:n - som också ägde det nu konkursade företaget - en 37-årig Örebroare, döms visserligen till två års fängelse. Men det är enbart för skattebrott och bokföringsbrott.

Varken han eller någon annan ur företagsledningen, eller någon av företagets assistenter, fälls för bidragsbrott, trots att tingsrätten slår fast att redovisningen av assistans inte stämde.

Under rättegången vittnade flera personer om att dom inte jobbat som assistenter på det sätt som det stod på dom tidrapporter som företaget lämnade till Försäkringskassan för att få ut assistansersättning.

Men det finns ingen bevisning om att brukarna - alltså dom handikappade - inte skulle ha fått den hjälp dom behöver.

Och försäkringskassan har hela tiden godkänt omfattningen av assistansersättning

Därför landar tingsrätten i samma slutsats som dom åtalades försvarsadvokater hela tiden argumenterat för.

Brukarna har fått sin hjälp och Försäkringskassan har inte lurats på dom fem miljoner som åklagaren hävdat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista