Annika Lyttbacka, arbetsförmedlingschef med områdesansvar på Arbetsförmedlingen i Örebro förklarar att innehållet i rapporten är viktig. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

Nya regler för arbetslösa

Annika Lyttbacka "En rapport varje månad"
1:22 min

Från och med den 1 september måste man som arbetssökande skicka in skriftliga rapporter om sitt jobbsökande. A-Kassorna räknar med att antalen ärenden ska öka med 160 000 per år.

Alla som uppbär ersättning från a-kassan ska rapportera till a-kassorna om sina aktiviteter för att hitta ett jobb och det ska man göra varje månad. Rapporteringen kommer även att gälla personer som är inskrivna i någon aktivitet. Om A-kassan inte är nöjd med rapporten kommer man först få en varning. Därefter riskerar man att få avdrag i ersättningen.

Annika Lyttbacka, arbetsförmedlingschef med områdesansvar på Arbetsförmedlingen i Örebro förklarar att innehållet i rapporten är viktig.

– Rapporten ska innehålla alla aktiviteter du gör för att få ett jobb.

Inne på arbetsförmedlingen står Hampus Lundh och Linda Norrman och de är tudelade i sina åsikter.

– Det är positivt för att stoppa folk som utnyttjar systemet, annars verkar det bara ta onödig tid att skriva rapporter, säger Hampus Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".