Lars Berggren, överläkare på USÖ som upprepade gånger påtalat bristerna för sjukhusledningen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.

USÖ:s ledning backar om EEG-undersökningar

2:32 min

– Det gagnar patienterna, det är precis det vi vill, säger idag överläkare Lars Berggren efter besked från sjukhusledningen, om att de redan under hösten tror att de ska kunna bemanna så att det ska gå att göra EEG-mätningar på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.

Men det finns en besvikelse över att det inte gått att lösa frågan tidigare, då läkare länge påtalat bristen i snart tre års tid.

Det är först nu, efter att en anhörig anmält hur hennes mamma fått vänta en hel helg på EEG mätning som sjukhusledningen ändrar sig.

– Man kan inte annat än bli lite förundrad, säger överläkare Lars Berggren då han hör att sjukhusledningen nu plötsligt ändrar sig gällande helgbemanningen för EEG-mätningar på universitetssjukhuset i Örebro.

Han säger samtidigt att det är precis detta han och kollegorna kämpat för de senaste åren men utan framgång.

Det är först nu när en anhörig, örebroaren Anna Jinghede i P4 Örebro berättat om hur hennes 60-åriga mamma drabbats av bristerna i helgbemanningen som sjukhusledningen ändrar sig.

Mamman som drabbats av epileptiskt anfall under helgen, fick vänta i nästan tre dygn, innan en EEG-mätning kunde utföras. Först därefter kunde rätt behandling sättas in.

Lars Berggren och hans kollegor har haft upprepade samtal och möten med sjukhusledningen för att framföra sin kritik över att det inte finns biomedicinska analytiker på plats på helgerna som kan göra EEG-mätningar, alltså mäta hjärnans aktivitet.

Anna Jinghede har valt att anmäla händelsen till patientnämnden. Hennes mammas akuta problematik har nu klingat av men mamman kämpar idag med sviterna efter det långa epileptiska anfallet.

Och även om Anna Jinghede välkomnar att bemanningen troligen blir bättre i höst så är hon kritisk till att personalens krav inte hörsammats.

Biträdande sjukhusdirektören Gustav Ekbäck säger att det redan i höst kan gå att lösa bemanningsfrågan också helgtid, men Ekbäck hävdar att den här vadningen inte påverkats av helgens händelser eller hur offentlig den blivit. Men det betvivlar överläkare Lars Berggren.

– Det tror jag inte på, säger han.

Han förklarar sitt tvivel med att de kämpat i tre år för det här utan att något hänt, men när det uppmärksammats i radio sker förändringen på ett dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista