Mikael Fahlander miljardsatsar i Haparanda. Foto:Haparanda kommun

Fahlander storsatsar i Haparanda

Den tidigare örebroaren, affärsmannen Mikael Fahlander, gör nu en miljardsatsning i Haparanda. Satsningen lanseras som en stad i staden.

– Allt under ett tak! Det är skola, butiker, boende, hotell, restauranger, spa-avdelning, arena och så vidare. Kommunen hyr för skolverksamhet under 25 års tid och arenan under åtta månader per år, berättar Mikael Fahlander

Mikael Fahlander som länge förknippats med ett stort engagemang i Örebro hockey ligger nu bakom bygget av en arena som ska bli hemmaplan för ett annat hockeylag - allsvenska Asplöven.

Mikael Fahlander som numera bor i Stockholm har byggt upp en ansenlig förmögenhet först genom att bygga upp ett mycket lönsamt företag i assistansbranchen, och sedan sälja det. Vinsten från försäljningen har han och en kompanjon investerat i en koncern som på försommaren blev överens med Haparanda kommun om satsningen.

Men Mikael Fahlander betonar att den rymmer mer än de delar som kommunen är direkt inblandad i:

– Det är inte ens en fjärdedel som kommunen hyr. Vad vi kommer med är 200 till 300 arbetstillfällen. Om du jämför med Stockholmsmått är det 20 000 - 30 000 arbeten, säger affärsmannen Mikael Fahlander

Reporter Gabriel Stenström i samarbete med P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista