Riksväg 50 byggs om söder om Askersund. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Riksväg 50 byggs om och får högre hastighet

1:19 min

Efter många års planering har nu ombyggnaden av Riksväg 50 påbörjats söder om Askersund. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Per Eriksson, är glad över det.

– Det är jätteroligt att det börja röra på sig, så vi får ett kvitto på att allt arbete vi har lagt ner för att få till stånd det här börjar ge resultat, säger Per Eriksson.

Han tänker på allt lobbyarbete som gjorts för att förmå Trafikverket att prioritera Riksväg 50.

– Inte bara från kommunen, många har varit med och tryckt på, påpekar Per Eriksson. 

Nu är ombyggnaden i gång, söder om Askersund. Den sträckan ska vara klar i november, och blir en 2+1-väg, det vill säga två filer i ena riktiningen och en fil i den andra riktningen med ett mitträcke emellan. När vägsträckan är klar ska hastigheten höjas från 90 till 100 kilometer i timmen, är det tänkt.

Tidigast 2016 är det dags för nästa etapp, från Askersund upp till Åsbro.

Att riksväg 50 är viktig för de som bor i Askersund och runtomkring står klart efter en kort rundvandring. Alla har någonting att säga om vägen.

– Jag bor utmed gamla 49:an, och den byggdes ju om. När jag hade bott i Åviken i tolv år så hade det skett tolv dödsolyckor. Så jag är jätteglad för den nya vägen, och ännu bättre blir det nu naturligtvis, säger Rose-Marie Boo.

Kent Kaufeldt från Hammar tycker också att det är bra att vägen nu byggs ut. Han får medhåll av Eva Gelang från Askersund.

– Det är räddningen för oss som bor här, och för de som pendlar. På sommaren är det väldigt mycket trafik. Mycket husvagnar, släp, traktorer och båttrailers. Det blir kaos på vägen, så ombyggnaden är jättebra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista