Håkan Larsson kurator på Centrum mot våld i nära relation. Foto Karwan Tahir/P4 Örebro

Män som misshandlar kvinnor och barn i Örebro får hjälp

1:47 min

Drygt 50 män i Örebro sökte i fjol hjälp för att hantera sin aggression. Det handlar om män som på olika sätt misshandlat kvinnor i sin närhet och senare sökt hjälp på Centrum mot våld i nära relation.

Verksamheten startade för drygt två år sedan som projekt men nu är den permanent.

– Många av de här männen när de kommer hit är väldigt frustrerade och förtvivlade över vad som hänt. Socialtjänsten, Polisen och kvinnan har lämnat hemmet och han är ganska ensam i det här läget och utsatt. De känner frustration över det de har gjort och förtvivlade i många lägen, säger Håkan Larsson som är kurator på Örebro kommuns Centrum mot våld i nära relation.

Män som söker hjälp på Centrum mot våld i nära relation hittar dit ofta via polisen eller socialtjänsten. I samband med utredningar kring misshandel där kvinnor och barn blir utsatta får männen erbjudande om hjälp. Det finns också män som själva tar initiativ och söker hjälp men de är få, enligt Håkan Larsson.

Så vad händer om en man söker hjälp och berättar om sin aggression?

– Om jag vet och får vetskap om att barn far illa och om jag vet att till exempel mannen säger att nu ska jag hem och misshandlar henne, det är ju i de två tillfällena jag bryter sekretessen och då måste jag säga ifrån och meddela, säger Håkan Larsson.

Vad är det för hjälp ni erbjuder?

– Jag erbjuder en samtalskotakt med dem att reda i det här, det som har varit våldet, ansvaret, hur det hänger ihop att det har blivit så här, vilka konsekvenser har det blivit för honom själv för sin fru och sina barn, säger Håkan Larsson.

Han menar att det är viktigt att erbjuda alternativ till våldet genom att blir bättre på att prata och att säga ifrån när mannen tycker att han blivit orättvist behandlad.

Genom att sätta ner foten och visa var man står kan man blir tydlig och få omgivningen att förstå hur man känner och på sätt kan man komma vidare, menar Håkan Larsson kurator på Centrum mot våld i nära relation i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista